ListarProgramas de Pós-Graduação por tema "Cana-de-açúcar"
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Efeito de herbicidas no desenvolvimento inicial de variedades de cana-de-açúcar e no controle de plantas daninhas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 18/12/2015)The chemical method of weed control is the most used in the culture of sugarcane, and studies covering not only the management of plants, but also the effect of these herbicides on crop development, especially in new ... -
Efeitos de inseticidas biológicos (óleo de nim, Azadirachta indica, e entomopatógenos Metarhizium anisopliae e Beauveria bassiana) sobre a cigarrinha-das-raízes, Mahanarva fimbriolata (Stål) (Hemiptera: Cercopidae), em cana-de-açúcar sob cultivo orgânico, em relação à mortalidade natural
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 12/11/2010)The neem oil obtained from the Azadirachta indica plant, plus formulations containing the fungus Beauveria bassiana and Metharizium anisopliae, were used to control the spittlebug Mahanarva fimbriolata in organic cultivation ... -
Extratos vegetais de cana crua e a atenuação da toxidez por alumínio no crescimento inicial de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 04/02/2014)About 70% of the area cultivated with sugarcane in Brazil are on acid soils, characterized by having severe limitations in terms of fertility. Organic acids from residues decomposition of sugarcane, due to mechanized harvest ... -
O cultivo da cana-de-açúcar em aleias: produtividade agrossilvicultural e influências sobre o agroecossistema
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 04/12/2013)Sugarcane plantations are increasing in Brazil motivated by the demand of the sugar industry and the energetic sector. Sugarcane monocultures simplify the landscape and disconnect natural ecosystems. The inclusion of native ... -
Influência dos sistemas de produção, convencional e orgânico, na qualidade da cana-de-açúcar (Saccharum spp) e do açúcar mascavo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 27/09/2012)The brown sugar is a sweetener with nutritional characteristics, obtained directly from the concentration of sugarcane juice freshly extracted. Its production does not require usage of any chemical additives, so that it ... -
Ação bioindicadora da entomofauna em canavial plantado entre aleias de essências florestais nativas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 20/06/2013)The present work aims to study the acquisition of environmental information through the analysis of insect fauna in an agroforestry system consisting of alleys native trees planted between strips of different widths ... -
Bioprospecção de isolados de leveduras e bactérias, provenientes da secreção oral de Diatraea saccharalis (Fabricius, 1794) (Lepidoptera: Crambidae) coletada em campo, antagônicos a Fusarium verticillioides (Nirenberg, 1976) e Colletotrichum falcatum (Went, 1893)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/06/2016)Insect symbionts may have unknown functions in the interaction between insect-plant and insect with microorganisms that co-inhabit the same space. The objective of this study was to investigate the antagonism potential ... -
A construção social dos riscos sócio-ambientais causados pelo processo produtivo convencional de cana-de-açúcar um estudo de sustentabilidade sócio-ambiental
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 12/11/2010)The reality could be perceived in different ways due mainly to the culture and social assumptions embody in each group, comunity or society. This work attempeted to compose a major frame of the social construction about ... -
Mapeamento de QTL para resistência a Sporisorium scitamineum em população bi-parental de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/11/2016)The sugarcane is a major global economic importance culture, especially for Brazil. The country is the largest producer of culture and its by-products, sugar and alcohol. The sugarcane has received attention for the ... -
Caracterização da produção e avaliação de indicadores de qualidade tecnológica de amostras de melado do estado de São Paulo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 16/08/2012)The molasses, a syrup made from the juice of sugarcane juice, is a sweet liquid, nutritious, homemade and very popular in the Northeast Region of Brazil. It is few explored by small farmers in São Paulo State and, because ... -
Caracterização fenotípica e molecular do painel brasileiro de genótipos de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 20/06/2016)Sugarcane is a renewable source of energy and has potential for expansion. The economic importance of sugarcane is due to its use as raw material, mainly for the sugar and ethanol production and, more recently for the ... -
Tolerância de variedades de cana-de-açúcar (Saccharum spp.) à toxidez por alumínio em solução
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 24/02/2012)The influence of toxic aluminum (Al) on root development and absorption of water and nutrients has been identified as a major cause of low productivity of many soils. The theoretical and experimental study on the tolerance ... -
Crescimento inicial de cana-de-açúcar em latossolo com gradiente de saturação por alumínio e submetido à aplicação de vinhaça
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 30/04/2014)An important strategy to round the problem of high acidity in soil and the toxicity aluminum (Al)consequent, limiting the full sugarcane development, it is based on the use of suitable varieties to these conditions. The ... -
Efeitos de herbicidas no desenvolvimento inicial da cana-de-açúcar e lixiviação, absorção e translocação de diurom
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, , 24/02/2015)Herbicides are the most widely used pesticides in the sugarcane sector, so it is interesting to note the level of tolerance and differences in sensitivity of new cultivars of sugarcane before the commercial release. The ... -
Molecular diversity and genetic structure of Saccharum complex accessions as revealed by TRAP markers
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2019)Sugarcane has great economic importance for Brazil and for the world as a raw material, mainly for the production of sugar and ethanol. Conventional breeding is one of those responsible for raising productivity levels, ... -
Avaliação da qualidade microbiológica, físico-química e sensorial do caldo de cana-de-açúcar cultivada sob manejo orgânico e convencional
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 29/06/2012)The composition of the sugar cane juice depends on several factors, since those related inherently to the raw material or involving climate and cultural conditions. This work aimed to evaluate the influence of the conventional ... -
Efeito da concentração de Leifsonia xyli subsp. xyli na termoterapia e no peso de colmos em três variedades de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 26/08/2020)Ratoon stunt disease (Leifsonia xyli subsp. xyli), is currently considered the main disease of sugarcane in all major producing countries. Because propagating materials is the sole source of primary inoculum, the use of ... -
Cachaça orgânica: qualidade e influência dos métodos de preparo da matéria-prima
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 24/05/2012)This work aimed to evaluate the physical-chemical and acceptance of sugarcane spirit produced with juice originated from different preparations of organic sugarcane. It was used the sugarcane variety RB867515 in the following ... -
Isolamento e seleção de microrganismos de cana-de-açúcar com potencial de promoção de crescimento vegetal
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 27/08/2021)Plant growth promoting microorganisms (PGPM) are known to establish positive relationships with plants. They can inhabit the soil, the rhizosphere and the interior of plant tissues, making up a large part of the plant ... -
Avaliação e caracterização química de substratos vegetais para atração e monitoramento de Sphenophorus levis Vaurie, 1978 (Coleoptera: Curculionidae)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 30/04/2024)Brazil is the world leader in sugarcane production, a crop of extreme relevance to the agribusiness sector. However, Sphenophorus levis, one of the main pests of this crop, has affected production in some regions of the ...