• Efeito do armazenamento nas características microbiológicas e físico-químicas do açúcar mascavo 

      Perez, Carolina da Silva (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)
      Microbiological and physicochemical characteristics are determining factors for the quality of raw cane sugar. The objective of this study was to investigate the influence of storage on the microbiological and ...
    • Efeito do armazenamento no perfil sensorial do açúcar mascavo 

      Souza, Yara Karolina Moura de (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/05/2023)
      The stability and quality of sugar during storage are related to microbiological and physicochemical parameters. Due to its production process, raw sugar typically has higher moisture content when compared with other sugars. ...
    • Sistemas agroflorestais no assentamento Bela Vista (Iperó, SP): contribuições e limitações sob a ótica de famílias agricultoras 

      Abdalla, Tatiana Graeml (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 13/06/2023)
      Agroecology is a counter-hegemonic proposal to the agro-industrial production model, with peasant family farming playing a protagonist role in the pursuit of sustainable, healthy, and fair food production. Agroforestry ...
    • Abordagem multidisciplinar da paisagem agropecuária: qualidade de pastagem sob as lentes de geotecnologias e a visão do produtor 

      Ribeiro, Joyce Amaral (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 22/05/2023)
      The agroecosystem is a complex structure that requires a holistic analysis at the landscape level and should not be considered merely as an isolated agricultural production site. It is essential to examine the relationships ...
    • Agroecólogos neorrurais: educação, (re)existência camponesa e desenvolvimento rural sustentável 

      Buoro, Francisco Carvalho (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 10/01/2024)
      This study qualitatively analyses the practices of six neorural agroecological producers, graduated in Agroecology in two different institutions: the Federal University of São Carlos (UFSCAR) and the Federal Institute of ...
    • Casas de sementes do Cariri Cearense 

      Alves, Jorge Henrique (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2023)
      Creole seeds are essencial for the preservation of agrobiodiversisty and are generally stored in individual seed banks or in institutions and collective farmers. Seed houses has an important role in the Brazilian semi-arid ...
    • Uso da água, agricultura e florestas: diagnóstico e percepção de atores locais em tempos de mudanças climáticas. 

      Gallo, Mariane de Cássia (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 25/05/2023)
      Landscapes, dynamic in nature, are constantly transformed to better adapt to human needs and now need to inspire another movement: how can people place the landscape at the center of their reflections? With the advance of ...
    • Melaço de soja fermentado: produção de ácido gama poliglutâmico (y-PGA) e tratamento de sementes 

      Silva, Ana Paula Fragoso Corrêa da (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/08/2023)
      Soy molasses is a co-product of the soy processing industry, and because it is rich in carbon, it can be used as a culture medium for the growth of microorganisms, producing important metabolites, capable of promoting plant ...
    • Fungos micorrízicos como potencial bioindicador de qualidade do solo de hortas urbanas 

      Lucas, Vitor Amaral Sanches (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 23/08/2023)
      Organic urban agriculture contributes to the population’s food security. Plowing and harrowing are those techniques most used by urban family farmers to prepare soil for planting crops of interest. However, this type of ...
    • Impactos socioeconômicos do Programa Nacional de Produção de Biodiesel em assento rural do nordeste paraense 

      Motta, Vivian Delfino (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2015)
      The National Program for Production and Use of Biofuels - PNPB is a government action that seeks to expand the Brazilian energy matrix with the introduction of Biodiesel as an alternative. The government points to the role ...
    • Bactérias como agentes de controle de Phytophthora nicotianae e como promotoras de crescimento de porta-enxertos de citros 

      Giassi, Valdionei (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 14/12/2015)
      The microbial community plays an essential role in maintaining the ecological balance of soil. Interactions between microorganisms and plants have a major influence on the nutrition and health of the latter, and ...
    • Azedinha (Rumex acetosa L.) : caracterização morfológica, requerimento nutricional e qualidade sensorial 

      Lima, Maria Angélica Suedan Souza (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/09/2015)
      Azedinha (Rumex acetosa L.) has pleased the consumer for its sour taste. Considered an unconventional vegetable, their redemption becomes important to allow notable gains from the nutritional, social, cultural, economic ...
    • Hidrólise enzimática na fabricação de melado de cana-de-açúcar 

      Emídio, João Expedito (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/02/2016)
      The objective of this study was to evaluate the production of sugar cane syrups using enzymes of Saccharomyces cerevisiae from bakery yeast. The effect of theconcentration of yeast, reaction time and temperature for the ...
    • Diagnóstico socioeconômico do programa de aquisição de alimentos no município de Monteiro- PB 

      Cavalcanti, Natália Thaynã Farias (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 08/03/2016)
      The Food Acquisition Program (PAA), sanctioned by the Law number 10.696 of 2nd July, 2003, is one of the specific actions of the Zero Hunger Program, which aims to encourage the family farming, the access to food people ...
    • Atributos biológicos da qualidade do solo em diferentes sistemas de cultivo do cafeeiro 

      Guimarães, Nathalia de França (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2016)
      The fauna invertebrate epigeic, as well as biomass and microbial activity are shown efficient indicator of soil quality, because they have high sensitivity to changes in the environment. The sensitivity of these biological ...
    • Milho consorciado com guandu-anão em diferentes arranjos de plantas em sistema orgânico 

      Gallo, Anderson de Souza (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 25/02/2016)
      The corn is among the crops produced more in intercropping systems, mainly due to its architecture and ecophysiology. The objective of the study was to evaluate the growth, productivity and nutritional status of maize in ...
    • Mulheres empoderadas - uma experiência de gestão no sertão nordestino 

      Brandão, Tatiana Frey Biehl (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/02/2016)
      The study area of this work is the Alto Sertão of Sergipe, considered to be one of the most rural territories in the Northeast of Brazil. In this setting, there is the target audience of this research, mainly composed by ...
    • Agricultura urbana em Porto Ferreira/SP: mapeamento, caracterização e tipificação 

      Covarrubias, Juliana Duz Ricarte (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 14/02/2011)
      Urban Agriculture (UA) is different from, and complementary to rural agriculture in local food systems, in that its practices are integrated into a local urban ecossystem. It has been proven as a multifunctional tool that ...
    • Análise sócio-espacial e conhecimento etnobotânico em uma comunidade quilombola no sudoeste de Goiás 

      Silva, Jesiel Souza (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 03/05/2010)
      Quilombos are the greatest symbols of resistance against the system of slavery that continued in the Brazilian territory for many years. Spread throughout the Brazilian territory these communities have created strategies ...
    • Análise custo/benefício da adoção de boas práticas de manejo em pesque-pague 

      Rosa, Daniele Klöppel (Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, , 05/12/2008)
      Fish culture is na aquaculture field which has been growing a lot in the last few years, specially by fish capture stagnation and for the growing high nutritional quality animal protein demand. A market field that has been ...