Browsing Programas de Pós-Graduação by CNPq Subject "CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA"
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Parâmetros químicos, microbiológicos e de toxicidade otimizados para a aplicação da vinhaça em solo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 18/05/2023)Brazil is increasingly gaining global prominence in the generation of bioenergy, mainly in the production of ethanol, some residues result from this process, such as vinasse. Because it contains high levels of organic ... -
Identificação molecular de biótipos b e q de mosca-branca (Bemisia tabaci) em lavouras de soja das principais regiões produtoras do Brasil
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 24/02/2023)Brazil is the major soybean producer in the world and one of the main insect pests, causing major economic losses is Bemisia tabaci, commonly known as whitefly. This pest causes damages which are related to its feeding on ... -
Casas de sementes do Cariri Cearense
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 02/05/2023)Creole seeds are essencial for the preservation of agrobiodiversisty and are generally stored in individual seed banks or in institutions and collective farmers. Seed houses has an important role in the Brazilian semi-arid ... -
Clonagem e expressão heteróloga da proteína promotora de florescimento
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 18/08/2023)Citrus are perennial woody plants and have different stages of development during their life cycle: germination, juvenile stage, growing stage, and reproductive stage. The juvenile stage is characterized by the absence of ... -
Melaço de soja fermentado: produção de ácido gama poliglutâmico (y-PGA) e tratamento de sementes
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/08/2023)Soy molasses is a co-product of the soy processing industry, and because it is rich in carbon, it can be used as a culture medium for the growth of microorganisms, producing important metabolites, capable of promoting plant ... -
Bioatividade da semente de abacate (Persea americana Mill) sobre Atta sexdens Forel, 1908 (Hymenoptera: Formicidae)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 18/07/2023)Leaf-cutting ants are insects of great agricultural importance due to their harmful attack on different production systems, resulting in large economic and production losses. Currently, the use of chemicals to control ... -
Avaliação da resistência de variedades de milho a Dalbulus maidis (Delong & Wolcott) (Hemiptera: Cicadellidae)
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 13/12/2023)The corn leafhopper, Dalbulus maidis (Delong & Wolcott) (Hemiptera: Cicadellidae) is an important pest in corn crops, capable to cause direct damage through its feeding, and dissemination of three important phytopathogens ... -
Azedinha (Rumex acetosa L.) : caracterização morfológica, requerimento nutricional e qualidade sensorial
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/09/2015)Azedinha (Rumex acetosa L.) has pleased the consumer for its sour taste. Considered an unconventional vegetable, their redemption becomes important to allow notable gains from the nutritional, social, cultural, economic ... -
Efeito de herbicidas no desenvolvimento inicial de variedades de cana-de-açúcar e no controle de plantas daninhas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 18/12/2015)The chemical method of weed control is the most used in the culture of sugarcane, and studies covering not only the management of plants, but also the effect of these herbicides on crop development, especially in new ... -
Fungos encapsulados em matriz de pectina visando o controle de formigas cortadeiras
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 29/08/2022)The main form of control of leaf-cutting ants is through granulated baits based on the active ingredient sulfluramid, but its use is associated with several environmental damages. Biological control with fungi can be ... -
Xylella fastidiosa em oliveiras (Olea europaea): distribuição na planta, transmissão vertical e diagnose
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 23/05/2022)As consequence of the recent occurrence of the disease known as Olive Quick Decline Syndrome (OQDS), caused by Xylella fastidiosa subsp. pauca (Xf-p), in olive trees (Olea europaea) there is a lack of scientific information ... -
Controle biológico de fungos fitopatogênicos por Phyllosticta citricarpa e sua aplicação para biorremediação de solos contaminados por herbicidas
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 02/08/2022)Citriculture is one of the most representative sectors of the Brazilian agro-industrial scenario. In view of the diseases that most affect this crop, the Citrus Black Spot (MPC) stands out, whose pathogen is the fungus ... -
Parâmetros agronômicos e bromatológicos de variedades de milho grão e silagem em sistema orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 13/05/2016)Maize is one of the most cultivated cereal in the world for its wide range of use in food, feed and industrial use. The production of grain and maize silage in organic system is essencial for the production of organic meat, ... -
Efeito de rochagem, vinhaça e plantas de cobertura no desenvolvimento do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.) e em atributos químicos do solo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/09/2016)The Brazilian territory is constituted mostly by nutrient-poor soils. To keep the Brazilian agricultural activity is necessary to import and apply high amounts of fertilizers, which tends to aggravate the imbalance in ... -
Obtenção de poliploides in vivo e in vitro de Brassolaeliocattleya
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal e Bioprocessos Associados - PPGPVBA-Ar, Câmpus Araras, 28/06/2022)Cattleya is one of the genera of tropical orchids with great importance for the flower market due to the size and color of its flowers. However, problems such as its long vegetative and juvenile period, as well as the short ... -
Avaliação físico-química e sensorial de caldo de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 21/03/2017)This study aimed to evaluate the physicochemical and sensory characteristics of sugarcane juice (garapa) of seven varieties RB (Republic of Brazil) and correlate agronomic important aspects for obtaining garapa. The garapas ... -
Estratégias de comercialização adotadas por famílias que praticam agrofloresta: um estudo de caso no assentamento Mário Lago, Ribeirão Preto/SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2017)Throughout its history, the Landless Rural Workers Movement (MST) has builtdifferent ways of making life possible in its rural settlements in order to generate income, stay in the countryside and care for nature, for both ... -
O crescimento de espécies arbóreas em plantios de restauração florestal e sua relação com atributos funcionais
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agricultura e Ambiente - PPGAA-Ar, Câmpus Araras, 01/11/2017)Forest restoration research focus mainly in tree growth and survival, missing research with functional aspects that explain evaluated growth parameters. Analyze functional attributes it is one of the ways to understand ... -
Atributos físicos e químicos do solo e produtividade de milho em consórcio com gramíneas tropicais no sistema de integração lavoura-pecuária
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)The crop-livestock integration system under direct seeding system increases the vegetal residues on the soil and contributes to the improvement of the physical and chemical attributes of the same, minimizing the compaction ... -
Diversidade de mirmecofauna (Hymenoptera, formicidae) e sua potencialidade para o monitoramento de áreas guiadas pela agricultura sintrópica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 27/10/2017)Sintropic Agriculture (AS) contributes to the improvement of ecosystem services: it increases biodiversity, promotes nutrient cycling and promotes high interaction capacity. This is pointed from a dominance of forest ...