Browsing Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar by CNPq Subject "CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA"
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Diversidade de mirmecofauna (Hymenoptera, formicidae) e sua potencialidade para o monitoramento de áreas guiadas pela agricultura sintrópica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 27/10/2017)Sintropic Agriculture (AS) contributes to the improvement of ecosystem services: it increases biodiversity, promotes nutrient cycling and promotes high interaction capacity. This is pointed from a dominance of forest ... -
Estratégias de comercialização adotadas por famílias que praticam agrofloresta: um estudo de caso no assentamento Mário Lago, Ribeirão Preto/SP
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 29/05/2017)Throughout its history, the Landless Rural Workers Movement (MST) has builtdifferent ways of making life possible in its rural settlements in order to generate income, stay in the countryside and care for nature, for both ... -
Atributos físicos e químicos do solo e produtividade de milho em consórcio com gramíneas tropicais no sistema de integração lavoura-pecuária
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/02/2018)The crop-livestock integration system under direct seeding system increases the vegetal residues on the soil and contributes to the improvement of the physical and chemical attributes of the same, minimizing the compaction ... -
Análise de qualidade agronômica, físico-química e sensorial em couves de folha crespa cultivada com fertilizantes orgânicos
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/03/2020)The aim of this work was to evaluate the influence of organic fertilizers on the agronomic, physicochemical and sensory characteristics of curly kale (Brassica oleracea L. var. acephala, Darkibor). The treatments were: A, ... -
A experiência de comércio justo de agricultores familiares da cooperativa COOPFAM de Poço Fundo (MG): identificando os obstáculos e as potencialidades da transição para a agricultura de base ecológica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 15/09/2012)The present research proposes to systematize the experience of Fair Trade developed by farmers associated to a cooperative (Coopfam) and understand the obstacles and potentials of the model transition for the ecologically ... -
Influência de fungos micorrízicos arbusculares como promotores de crescimento de porta-enxertos de citros
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/05/2017)Plant growth promoting microorganisms have been widely used in agriculture. As an example, the arbuscular mycorrhizal fungi, which associate with the roots of plants and help them in the better absorption of nutrients and ... -
Parâmetros agronômicos e bromatológicos de variedades de milho grão e silagem em sistema orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 13/05/2016)Maize is one of the most cultivated cereal in the world for its wide range of use in food, feed and industrial use. The production of grain and maize silage in organic system is essencial for the production of organic meat, ... -
Efeito de rochagem, vinhaça e plantas de cobertura no desenvolvimento do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.) e em atributos químicos do solo
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 26/09/2016)The Brazilian territory is constituted mostly by nutrient-poor soils. To keep the Brazilian agricultural activity is necessary to import and apply high amounts of fertilizers, which tends to aggravate the imbalance in ... -
Avaliação físico-química e sensorial de caldo de cana-de-açúcar
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 21/03/2017)This study aimed to evaluate the physicochemical and sensory characteristics of sugarcane juice (garapa) of seven varieties RB (Republic of Brazil) and correlate agronomic important aspects for obtaining garapa. The garapas ... -
Adubos verdes irrigados com efluente tratado de laticínio e cultivo em sucessão da alface e beterraba em consórcio
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 01/03/2018)The objective of this work is to verify the development of green manure and its influence on the chemical characteristics of the soil and the cultivation in succession of the lettuce (Lactuca sativa L.) consortium, and ... -
Produtividade e aspectos agronômicos de tomateiros conduzidos em sistema orgânico e convencional
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 21/08/2020)The objective of this work was to compare the agronomic aspects and production costs of two Italian tomato production systems cv BS II 0011 staked in a greenhouse, one in the Organic Production System (SMO) and one under ... -
Dinâmica de fósforo e nitrogênio no consórcio de milho com adubos verdes no sistema orgânico
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/06/2022)Maize-legume intercropping is an alternative to improve N and P availability in soil/plant system. However, it is necessary to understand nutrients dynamics in soil and its uptake by plants in the intercropping system to ... -
Estrutura espacial de sistemas agroflorestais na paisagem rural de um município na Amazônia matogrossense
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/02/2019)In this work, the spatial structure of agroforestry systems (AFS) is placed as a subject of study, with emphasis on the landscape of the municipality of Terra Nova do Norte-MT, belonging to the Amazonian biome. The objective ... -
Caracterização de agroecossistemas utilizados por agricultores familiares em comunidades rurais no Portal da Amazônia - Mato Grosso: agrobiodiversidade, alimentação e geração de renda
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 14/02/2019)The human relationship with production systems has occurred since remote times, but conventional models have generated degradation of ecosystems, increasing the search for systems that favor agrobiodiversity. The objective ... -
Plantas medicinais: diversidade entre comunidades rurais no Portal da Amazônia
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 15/02/2019)The present work aimed to characterize and identify the medicinal plant species present in agroforestry gardens (FFA) in rural communities of family farmers in Mato Grosso, in the municipalities of Alta Floresta and Nova ... -
Implantação de Sistemas Agroflorestais na Agricultura Familiar: um caminho para a transição agroecológica
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 20/02/2018)The rural development model adopted in the last decades has had great social, economic and environmental impacts demonstrating the need to seek more sustainable ways. This study presents the research carried out in ... -
Sementes orgânicas : regulamentação, políticas públicas, produção comercial e uso de sementes locais em estabelecimentos certificados
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 31/08/2015)The seed is the first link in the food production chain. In this context, the use of appropriate seeds and seedlings in organic production can be understood as, more than a legal or philosophical question, a technical ... -
Utilização de biofertilizante bovino líquido em cultivo de alface crespa (vc. Vanda): concentrações de doses de biofertilizante em cultivo de alface
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 28/02/2018)Lettuce is a vegetable composed of leaves is a most consumed in Brazil and therefore we have looked for alternatives of production that reduce its impact on agroecosystems. The work was conducted in the Gehort experimental ... -
Azedinha (Rumex acetosa L.) : caracterização morfológica, requerimento nutricional e qualidade sensorial
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 18/09/2015)Azedinha (Rumex acetosa L.) has pleased the consumer for its sour taste. Considered an unconventional vegetable, their redemption becomes important to allow notable gains from the nutritional, social, cultural, economic ... -
Melaço de soja fermentado: produção de ácido gama poliglutâmico (y-PGA) e tratamento de sementes
(Universidade Federal de São Carlos, UFSCar, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar, Câmpus Araras, 30/08/2023)Soy molasses is a co-product of the soy processing industry, and because it is rich in carbon, it can be used as a culture medium for the growth of microorganisms, producing important metabolites, capable of promoting plant ...